Bättre internet i Ammarnäs NU

För några dagar sedan kom jag hem, tillbaka till internet. Personligen har det varit skönt utan, haft en underbart ledig helg. Men nu ska jag upp igen, och anledningen till att jag inte kunnat stanna hela tiden stavas internet.

Det är så jävla bedrövligt vad illa det är när det inte fungerar. Det är inte tillfälligt, såsom i nerstormade master, utan som i för mycket folk i byn. Så vad gör vi då? Vi kan väl avfolka?

Det handlar inte om att jag vill spela wordfeud när jag har sport- eller påsklov, det handlar om att inte internet vilket är en del av vårt samhälles infrastruktur fungerar, och det beror på och hjälps av  Att inte kortautomaten på den obemannade bensinmacken fungerar till exempel.

Jag hade velat stanna där och handla hos Kinna, åka skidor med Ammarnäs IF, kanske fiska lite någon kväll och köpa fiskekort hos fiskecentrum, spår- och ledkort hos hade jag köpt av Ammarnäs skoterklubb . Kanske hade jag till och med kunnat handla något av hantverkaren utan för affärn vars kortmaskin inte fungerade.  Och jag hade samtidigt kunnat sköta mitt jobb, svara på mejl, hålla kontakt.

Luciahelgen 2009 ”flyttade” min morfar från byn, och momme blev kvar ensam i huset. Då tar världens finaste kusin med ett hjärta av guld sitt pick och pack och flyttar upp för att bo där ett halvår och läsa på distans, laga mat tillsammans, hålla sällskap, åka och handla innan allt hann lägga sig och ett fungerande schema mellan döttrarna/systrarna/mostrarna med familjer som jobbar och bor med familjer på andra orter kunder organiseras. Då fungerade mobilnätet tillräckligt för de som använde det (även om jag vet att hon hade det kämpigt ibland även då). Det hade inte gått idag. Ingen kan begära att en ungdom ska bo någonstans där det inte ens finns möjlighet till distansstudier om man inte vill. Ålder spelar naturligtvis ingen roll, men det behövs som alltid tillväxt.

Sorsele kommun har på sin hemsida en bredbandskoll, och uppmanar oss att göra den för att skicka resultat till Post och Telestyrelsen. Men den går ju inte komma åt. Jag är sannerligen ingen mästare av ironi, men är inte det ironiskt?!

Förutom att alla ändå bör skriva till Post och Telestyrelsen, samt kanske även ringa/mejla sina teleoperatörer vid tillfälle, så har jag skapat en sida på facebook att ”gilla” och på så sätt stödja och följa, samt en namninsamling. Den är samma verktyg som scharinska villan använde nyss för att rädda den från att säljas. Den kommer skickas till Mari-Anne Englund som är IT-samordnare på Sorsele kommun, med avsikt att använda den till Post- och Telestyrelsens förfrågningar om var man ska förbättra internet. Fungerar det inte så kommer jag själv att skicka listan till PTS. Så skriv på den, den finns HÄR

Texten till namninsamlingen  hittar du nedan, och du som har synpunkter, fakta eller annat får gärna komma med kommentarer, här i bloggen, i forumet på namninsamlingen eller på facebook-sidan som du hittar HÄR

 

bättre internet i Ammarnäs NU

Insamlingen har 10 Underskrifter!

Internetuppkopplingen fungerar bedrövligt, uruselt, oacceptabelt dåligt i Ammarnäs. 
Det skylls på för många smarttelefoner… Vill man inte att folk ska besöka byn?Byn förlorar turister och hemvändare som hade kunnat stanna längre perioder om bara nätet tillåtit uppkoppling för distansarbete eller -studier. Istället för att bidra med belastning för 3G-nätet skulle det bidra till byn genom att handla på affären, tanka på macken, köpa fiske och spår- & ledkort för kvällsaktiviteterna m.m….

Sorsele Kommun uppmanar alla att göra ”bredbandskollen” men hur ska man kunna göra det när man inte ens kan koppla upp sig? 
Periodvis fungerar inte heller bensinmacken, eftersom den är obemannad och pumparna har kortläsare som behöver kopplas upp mot internet… 

Det ingår i dagens samhälles infrastruktur att kunna sköta bankärenden, tanka bilen m.m.!
Inlandskommunerna har redan indragna resurser för trafik, vård, utbildning och arbeten. Minska inte dessa genom att inte möjliggöra vistelse och boende i byn!

De uppmanar också alla att skriva till Post- och TeleStyrelsen via sin hemsida,
och denna namninsamling är ett komplement och kommer skickas till Sorsele kommuns IT-samordnare Mari-Anne Englund för vidarebefodran till Post och Telestyrelsen. 
Ju fler som skriver på namninsamlingen, gör bredbandskollen och skriver till PTS desto större chans är det att kommunen snabbare kan bygga ut nätet och att teleoperatörerna intresserar sig för att förbättra tjänsterna.

En reaktion till “Bättre internet i Ammarnäs NU

  • Jag förstår dig helt klart till 100 %.

    Jag bodde i över ett halvår i en by vid Tallbackens camping. Den byn ligger väldigt nära Vindelns kommun men tillhör Vännäs kommun. Adls gick inte att använda sa Telia, inget bredbandsnät skulle grävas och det luftburna internet fungerade mer än ILLA.

    Kunde inte uppdatera hemsida, skicka varor eller blogga för det orkade inte systemet med. Jag höll på att bli TOKIG!

Lämna en kommentar